Az arányokról

Egy jó karakter elkészítéséhez elengedhetetlen a jó szem, a jó érzék az arányokhoz és a formák megértéséhez. Ennek ellenére ellenőrzésképpen mégis érdemes lemérni a karakterünk arányait és ha jól csináltuk nem lesz nagy eltérés. Nyílván minden ember más, de mégis vannak általános arányszerűségek (ideális arányok) melyek (különleges esetektől eltekintve) többnyire igazak mindenkire.

Például az aranymetszés is megjelenik az emberi testen. Az aranymetszés egy olyan arányosság, ami a természetben és művészetben is gyakran megjelenik, természetes egyensúlyt teremtve a szimmetria és az aszimmetria között. Az aranymetszés szerint tehát egy kompozíció két része akkor aránylik tökéletesen egymáshoz, ha a kisebb rész úgy aránylik a nagyobbhoz, ahogyan a nagyobbik aránylik az egészhez. Az aranyarányt numerikusan kifejező irracionális Φ ≈ 1,618 számnak számos érdekes matematikai tulajdonsága van. Például ez azt jelenti hogy ha tudjuk egy karakter magasságát akkor ki tudjuk számolni milyen magasan helyezkedik el  a köldöke.

Ez akár saját magunkon is lemérhető és meglátjuk működni fog!

Ha a karakterünk magassága 180 cm akkor 180 cm * 0,618 ≈ 111,24 cm magasan kell lennie köldöknek.

 

Leonardo da Vinci egyik híres vázlata a Vitruvius-tanulmány , amely ugyancsak az emberi test méretarányait elemzi.

„Vitruvius, az építész azt mondja az építészetről szóló művében, hogy az emberi test méretei a következők: 4 ujj tesz ki 1 tenyeret, és 4 tenyér tesz ki 1 lábat 6 tenyér tesz ki 1 könyököt; 4 könyök teszi ki egy ember magasságát. Ezen túl 4 könyök tesz ki egy lépést, és 24 tenyér tesz ki egy embert. Az ember kinyújtott karjainak hossza megegyezik a magasságával. A haja tövétől az álla hegyéig terjedő szakasz egytizede a magasságnak; az álla hegyétől a feje tetejéig terjedő szakasz egynyolcada a magasságának; a mellkasa tetejétől a haja tövéig egyhetede az egész embernek. A könyöktől az ujjhegyig az egyötöde az embernek; és a könyöktől a hónalj hajlatáig egynyolcada az embernek. A teljes kézfej az egytizede az embernek. Az áll hegyétől az orrig, illetve a hajtőtől a szemöldökig terjedő távolsága egyforma, s a fülhöz hasonlóan az arc egyharmada.”

 

Amiket érdemes leellenőrizni:

  • a karakter magassága megegyezik a kinyújtott karok hosszával (lehet kicsi eltérés, de akkor inkább a karhossz javára)
  • a köldök aranymetszésben van a testmagassággal
  • az alkar hossza (könyöktől csuklóig) egyenlő a talp hosszával
  • egy átlag felnőtt férfinál 7-8 fej teszi ki az egész testet (természetesen ez magasság függő)
  • a kézfej mérete megegyezik az arc méretével

 

golden_ratio_1
golden_ratio_2

 

A fej geometriája az arc animációs szempontjainak figyelembevételével, (az alábbi geometria csak négyszögekből épül fel).

face_geometry_wireframe_1
face_geometry_wireframe_2

 

 

folytatás következik…